Elokuun lopussa 2016 seisoin Krapin pihassa auringonkukkapellolla. Päätös oli tehty, Paja rakennetaan ja se avataan 28.2. 2017. Pelotti ja nauratti. Uskalsin kuitenkin seisoa siinä, sillä emme olleet mieheni Altti Uhleniuksen kanssa yksin vaan rinnalla oli vahva yhteistyökumppani Krapi ja Krapin yrittäjät, sisarukset Pekka ja Anne Holma.

Kauhuri haukkasi maata ja kyltti pystytettiin, tähän se nousee. Siitä eteenpäin puoli vuotta oli täynnä kysymyksiä. Tuntui ettei minulla ole yhtäkään vastausta, mutta piti olla. Muistan lukuisat kerrat, kun seisoin työmaalla ja minulta odotetaan vastausta kymmeniin kysymyksiin, joiden vastauksista en ole ollenkaan varma. Päivät olivat täynnä improvisaatiota ja kauhua- teinkö oikean päätöksen?

pajapiirros

Tästä kuvasta kaikki lähti. Kuvataiteilija ja pajalainen Hanne Lindström piirsi kuvan miltä Paja voisi sisältä näyttää. Sitä kohti mentiin. Tähän kuvaan tukeuduin koko rakennusprosessin ajan.

Kun avajaiset olivat takana, tunsin valtavaa helpotusta ja ylpeyttä. Tätä kesti pari päivää. Sitten tajuntaani iski, että tästähän se työ vasta alkaa. Ihan rehellisesti sanottuna, erilaisiin projektitehtäviin ja ensi-iltoihin tottuneena, en tajunnut että rakennusprojekti oli vasta prologi. Olin ladannut kaikkeni avajaisiin. Tässä kohtaa Altti otti vahvasti ohjakset käsiinsä. Päätimme, että molemmat keskittyivät niihin tehtäviin, joissa olemme parhaimmillamme. Altti otti ohjelmasisällöt ja minä markkinoinnin. Loput jutut jaettiin solidaarisesti ja jaksamisen mukaan.

anu ja altti

Emme olleet rakentaneet yhdessä aikaisemmin edes leikkimökkiä. Pajan rakentaminen oli kova ponnistus, mutta yhdessä selvittiin. Kuva Lauri Paloposki

Pajassa on järjestetty kahden vuoden aikana noin 500 klubia, tapahtumaa ja yksityistilaisuutta. Nyt pikku hiljaa alan tottua siihen, että yrittäjyys on jatkuvaa keskeneräisyyttä ja kehitystyötä. Valmista ei ole, eikä tule. Arkeeni kuuluvat loputtomat tehtävälistat. Joka päivä huomaan uusia asioita, jotka voisi tehdä paremmin tai joihin pitäisi investoida. Nautin Pajan illoista ja hetkistä, onnistumista ja palautteista. Saan potkua tiukoista paikoista ja takaiskuista. Välillä on kirkas hetki ja ymmärrän etten itse vastaa kysymykseen, vaan kysyn muilta. Mitä me nyt tehdään? On parasta, etten ole yksin vaan ympärillä on loistavia työkavereita, taiteilijoita, yhteistyökumppaneja ja ystäviä. Kiitos teille kaikille tähänastisesta seikkailusta!

vesterinen

Olemme saaneet kokea kahden vuoden aikana upeita keikkoja ja taide-elämyksiä. Kuva on Vesterinen yhtyeineen keikalta viime syksyltä. Kuvan on ottanut Timo Happonen, joka on ikuistanut kymmeniä Pajan keikkoja kahden vuoden aikana!

Ja ennenkaikkea tietysti- suurin kiitos vieraillemme! Kiitos, että saamme toteuttaa unelmaamme kanssanne

Anu Uhlenius
Pajan emäntä, yrittäjä