Hei, jeijeijei, mikä boogi?

Krapin Pajalla boogi on ainakin hyvä kevään ensitunneista ja –tahdeista lähtien. Jos et ole tutustunut Krapin Pajan tulevaan ohjelmistoon, tee se nyt heti. Parhaiten se onnistuu klikkaamalla itsesi tänne.
Krapin Paja on toiselta nimeltään Tuusulanjärven kulttuurikaramelli. Ohjelmistoon kuuluu paitsi musiikkia, teatteria, elokuvaa ja myöhemmin myös kuvataiteita ja kirjallisuutta. Ainakin yhdessä paikassa on siis jatkossa lupa kiskoa henkistä makeaa mahan täydeltä vaikka ihan joka viikko – ja kaksi käsin.
Sattumaa ei ole se, että Krapin Paja näki päivänvalonsa juuri Suomen 100-vuotisjuhlavuoden alkajaisiksi, eikä suomalaista kulttuurihistoriaa ole siksi mahdollisuus ohittaa kulttuurikaramellin ohjelmistossakaan. Ohjelmisto lepää erityisesti klubitoiminnassa.  Pääpaino on kahdessa kulttuurisessa kulmakivessä: Tuusulanjärvi-klubissa sekä Suomi 100 –vuotta -klubissa.

Tuusulanjärvi-klubi
Tuusulanjärvi-klubin punaisena lanka on nimensä mukaisesti paikallisuus. Tuusulanjärven ympäristössä, jos jossain, tehtiin taidetta ja luotiin suomalaista kulttuuri-identiteettiä jo sata vuotta sitten, Suomen itsenäisyyden syntyaikoina.  Ja niin Tuusulanjärvellä tehdään edelleen.
Tuusulanjärvi-klubin tähtiä ovat kaikki he, jotka ovat paikallisesti kiinnostavia esiintyjiä ja ihmisiä tai heillä on muutoin alueelle kytkeytyvä mielenkiintoinen aihe tai teos.
Maaliskuun puolivälissä Krapin Pajan estradille nousee Toivo Kuula –laulukilpailun voittaja,  järvenpääläinen sopraano Silja Aalto. Hän on Krapin Pajan kiinnityksen jälkeen huimassa nosteessa voitettuaan hiljan myös Metropolitanin kansainvälisen laulukilpailun. Krapin Pajan konsertissa Aallolta on luvassa kansallisromanttisia säveliä Jean Sibeliukselta, Toivo Kuulalta ja Leevi Madetojalta. Tuusulanjärvi-klubin ohjelmistoon kuuluu myös kahta tuusulanjärveläistä taiteilijapariskuntaa seuraava dokumenttielokuva Jälkeläiset, hulvaton tarinoidenkertojakokoonpano Valma ja Varsinaiset ja järvenpääläistynyt italialaistaitelija-muusikko Luca Cannavò.

Silja Aalto

Suomi 100 –vuotta -klubi
Suomi 100 –vuotta -klubin teemana on suomalainen kulttuuri-identiteetti ja itsenäisyys. Rajanveto Tuusulanjärvi-klubin ohjelmistoon on ohut. Kun Krapin Pajalla jo muutoinkin ollaan suomalaisen kulttuurin syntysijoilla, valtaosa klubin ohjelmistosta voisi sijoittua luontevasti myös Tuusulanjärvi-klubin ohjelmiston alle. Suomi 100 –vuotta –klubin ohjelmistossa ei kurkista koko ajan sadan vuoden taakse, vaan näkökulma on rohkeasti myös ihan lähihistoriassa. Osa Suomen satavuotiasta kulttuurihistoriaa on se, mitä kulttuurin kentällä tapahtui vaikkapa vain 10 tai 20 vuotta sitten. Kevään aikana Suomi 100 –vuotta – klubin ohjelmistossa on muun muussa näyttelijä Johannes Korpijaakon supersuosittu Kivi-monologi sekä suoraan Sibeliuksen sukuun alenevassa polvessa kuuluva, Stratovarius-bändistäkin tuttu basisti-muusikko Lauri Porra.

porra

Kirsikkana kakun päällä: Krapin Pajan oma Jazz-klubi
Jazzia ei kuule tänä päivänä ole yhtään liikaa, ei ainakaan Tuusulanjärvellä, ja siksi tämä marginaaliin kuuluva musiikkigenre on saanut Krapin Pajalla ihkaoman klubin. Siksi Krapin Paja kulttuurikaramellin kääre avautuu maaliskuun neljäntenä, ei sen enempää eikä vähempää kuin Suomen eturivin jazzartisteihin kuuluvan Juki Välipakan voimin. Silloin pimentynyt lauantai-ilta Tuusulanjärven rannalla täyttyy ainakin Frank Sinatran ikivihreiden sävelistä.

Krapin Pajan ohjelmisto ja tiedot pääsylippujen ostamiseen löydät täältä.

Minna Luoma
keskiuusmaalainen, kulttuurille sydämensä antanut sisällöntuottaja ja toimittaja